Etiketter:
12" og 10" , 7"
Omslag:
12" Standard, Gatefold
10" Standard
7" Standard (uten rygg)
Innlegg:
Standard innleggsark, Trykt innerlomme
For andre maler, eller spørsmål - kontakt Ingrid!
Ta gjerne med DIGER-logoen på skiva!
NCB-logo skal være synlig på etikett og baksiden av omslag som en bekreftelse på at det er innvilget godkjenning fra NCB.
Trykkeklar fil betyr:
Husk å bruk våre maler for å få riktig størrelse, 1:1 skala og all artwork på riktig plass og rett vei. Ta kontakt med oss hvis du ikke finner den malen du ønsker på vår nettside.
Omslag: Forsiden på standard omslag er større enn baksiden, siden forsiden også har med 3 mm bunn og topp.
Trykte innerlommer: Motivene skal snus hver sin vei som teksten viser på malen.
Etiketter: Vi ønsker at det ikke henger igjen hvite markeringer fra malverket i midten av etiketter.
Husk: 3 mm bleed og at teksten ligger mer enn 3 mm fra beskjæringskanten.
Etiketter trykkes i CMYK, men kan trykkes i Pantone for en ekstra kostnad.
Papirtype:
Det brukes vanligvis to papirtyper: Bestrøket papir eller ubestrøket papir. Det ubestrøkte papiret kalles iblant reverse side print, siden papirtypen gjerne er bestrøket på ene siden og ubestrøket på andre (reverse-siden).
Teknisk sett gjengir bestrøket papir fargene mest korrekt. Bestrøket papir kan ha blank eller matt finish og blank gjengir fargene mest korrekt av de to. Ubestrøket papir gir et røffere og mattere uttrykk. Det suger til seg en del blekk og gjør at fargene blir noe mørkere og detaljene kan bli litt mindre distinkte.
Det finnes også ubestrøket grå og brun kartong. Vi sender deg gjerne pristilbud på dette.
Strekkode:
Strekkoden må være vektorisert. Hvis strekkoden blir lagd i ett bildeprogram som f.eks Photoshop så endres strekkoden til bitmap (små piksler) og strekkoden kan ikke brukes. For optimal skanning, bruk InDesign eller Illustrator og sett hvit bakgrunn med sort i 100% K. En CMYK svart kan gi mindre skarpe streker, så det anbefales ikke.
Strekkoden skal vare minimum 2,5 cm fra første til siste sorte strek, men trenger ikke være høyre enn 1 -1,5 cm. På sidene trenger det hvite feltet ha en viss bredde for att stekkodeleseren skal klare av å lese koden.
Tekst:
Teksten ser best ut hvis den er vektorisert. Det vil si at den skrives i program som InDesign eller Illustrator (istedet for bildeprogram som Photoshop) og blir gjort om til vektorer. Dette kalles gjerne "convert text to outline/create outline". Da blir teksten til et objekt i stedet for en font, for å unngå at feil fonttype blir brukt når filen skal trykkes.
Vi anbefaler at tekst har minimum størrelse tilsvarende Arial pt 6. Mindre tekst er vanskelig å lese. Hvis du har tynne linjer i teksten i en lys farge med mørk bakgrunn, kan noe av teksten bli "spist opp" av den mørke bakgrunnen. Dette gjelder spesielt på ubestrøket papir, så da er det lurt å lage tekst og detaljer noe tykkere.
Farger:
Det totale CMYK verdien skal holde seg under 300%. Hvis verdien overstiger 320% kan fargen bli for tykk og tørker ikke fort nok på papiret. For å få ned verdien kan du konvertere til RGB og tilbake til CMYK igjen og se om verdien blitt lavere.
Minimum anbefalt fargeverdi for å sikre at fargen blir trykt er 5% for C,M og K, og 15% for Y.
Vær obs på at en farge i CMYK eller pantone vil se forskjellig ut på forskjellige papirer:
100% K anbefales til strekkode og tekst, men på større flater/bakgrunnsfarge kan den se gråbrun ut. Hvis du ønsker en sortere sortfarge, så kan vi anbefale en rik CMYK sort som Designer Black: C70 M50 Y30 K100 eller Photo Shop Black: C75 M68 Y67 K90. En sortfarge med noe lavere CMY verdi er Neutral Rich Black: C40 M30 Y30 K100 som passer bra feks hvis det er lyse detaljer/tekst mot sort bakgrunn.
Ta kontakt hvis du har spørsmål om feks foliering, flere pantonefarger, preging eller UV varnish.
CMYK VS RGB
Mange digitale bilder er i RGB fargesystem, siden RGB passer best til nettsider og digital fremvisning. RGB er basert på 3 grunnfarger. Til trykk brukes CMYK fargesystemet som består av 4 farger. Det er derfor viktig at alle objekter i trykkfilen er levert i CMYK siden det ikke er mulig å trykke RGB farge.
Spotfarge er 1 farge istedet for en blanding av 4 farger. Den vanligste spotfargen kommer fra Pantone fargesystem. Hvis du legger til en spotfarge i motivet er det viktig att dette kommer frem ved bestilling, siden trykking av Pantone farge koster ekstra.
Her er en beskrivelse på hvordan du kan sørge for at alle objekter blir konvertert til riktig fargeprofil når du eksporterer trykkefil i Indesign:
Når du starter/arbeider er det viktig at du bruker riktig fargeprofil. Gå til:
Rediger - Fargeinstillinger. I arbeidsområde, velg: U.S Web Coated (SWOP)v2.
I Retningslinjer for fargestyring velger du Bevar Verdier (ignorer koblede profiler).
Ved eksport:
Under utskrift velger du:
Fargekonvertering – Konverter til mål (verdier beholdes)
Mål - U.S Web Coated (SWOP)v2
Med disse instillingene får du konvertert objekter som er RGB og andre CMYK fargeprofiler til riktig profil, men beholder de verdier som du har lagd i Indesign filen.