Ol' Burger Beats
Welcome 2 Norway

På Ol' Burger Beats' nye plate Welcome 2 Norway, boltrer den norske beatmakeren seg i Norges musikkhistorien, og har laget en skive som kanskje er hans mest komplette og gjennomførte til nå. På de beste beat-tapene gjennom historien fortelles en historie gjennom samplene som er brukt, og dette gjelder virkelig på Ol’ Burger Beats nye album, hans første på Jansen Records.

Norske Ol’ Burger Beats (Ole-Birger Neergård) har vært et hett navn på den internasjonale beats-scenen helt siden debutplaten High Rhodes kom ut i 2014. Der ble vi introdusert for den Oslo-baserte produsenten, DJ-en og platesamlerens evne til å skape magi fra gamle jazz- og soulplater.

På «Welcome 2 Norway» dykker han ned i mange skatter, både kjente og glemte. Han har blant annet fått fritt leide til katalogen til Arne Bendiksen, han har samplet låter med Jan Erik Vold, Kåre Virud og Åse Kleveland, samt at han har klippet og limt i glemte ballader med gamle danseband, og noen kristne gems fra igjenlåste kjellere. Resultatet har blitt en skive som både viser frem norsk musikks ærverdige historie, og samtidig fremhever Ol’ Burger Beats’ evne til å skape fantastiske instrumentale hiphop-tunes fra gamle og støvete klassikere.

De siste albumene til J Dilla er kanskje den største inspirasjonskilden for dette albumet, og er gode eksempler på historiefortelling gjennom sampling. Tittelen Welcome 2 Norway refererer da også til Welcome 2 Detroit, et Dilla-album som introduserte lytteren til de ulike musikkstilene i Dillas hjemby.

I tillegg til å levere strålende soloalbum på løpende bånd, er han også ivrig etter å samarbeide med andre artister på forskjellige plan. Du har prosjektene hvor han er produsenten – Mind Games fra 2017 og Out of Sight, Out of Mind fra 2018 – hvor han jobber med noen av hans favorittrappere som Quelle Chris, Pink Siifu, Fly Anakin, Maxo og Illa J. Men så har vi også magiske Loft fra 2022, hvor han over 12 spor utforsker jazzens verden sammen med andre jazz-entusiaster som Ralph Thomas og Wendell Harrison, og de meget vellykkede platene med den norske rappene Vuyo – All Yours fra 2020 og Dialogue fra 2021.

Om den nye plata, Welcome 2 Norway, sier Neergård selv: «Etter noen utgivelser med lange samarbeid med rappere og mer e-postskriving og koordinering enn musikkprodusering, har dette vært en plate der jeg har dunka ut masse beats og bare hatt det gøy igjen. Samplene jeg har brukt forteller historier fra livet mitt de siste årene, og jeg har lett etter et norsk lydbilde som minner om typiske soul- og jazzsamples som man finner i amerikansk hip-hop – og jeg synes resultatet ble ganske unikt!»

Welcome 2 Norway slippes 1. november på Jansen Records

LP

Formater: Vinyl
01. nov. 2024
Label Jansen Records
Katalognr. JANSEN157LP
EAN 7041889524037
PPD 175,-

LP LTD SPLATTER

Formater: Vinyl
01. nov. 2024
Label Jansen Records
Katalognr. JANSEN157LPLTD
EAN 7041889524044
PPD 200,-
File under:
Hip Hop
Sporliste:
Side A
01. Mine damer og herrer
02. Tårer
03. En gammel sang
04. Jeg står her
05. Lille venn
06. Jeg så et ansikt
07. Hva kjærlighet er
08. Fredstanker
09. Åhhhh
10. Jeg har aldri
11. Ser det skinne
12. Å ikke kunne høre
13. Synet
14. Sval vind

Side B
15. Jeg forstod ingenting
16. Det var i går
17. Til en venn
18. Ubeskrivelig
19. Tida endra alt
20. Steg for steg
21. Noen av oss
22. Selvforsvar
23. Livet ble så riktig
24. Helt alene
25. Regnet på ruta