General Forsamling
Hvis Gud Vil

Javel, nytt album fra General Forsamling, Hvis Gud vil; hans andre fullengder og fjerde utgivelse hittil. Enkelte av hans tidligere viser har allerede klassikerstatus også utenfor Sør-Jæren, og har brakt Generalen helt til Oslo (både som forgruppe for Tønes på Rockefeller og til byens trangere buler), til noble arrangementer i Grimstad, visefestivalen i Egersund og mye mer. Men nå: Nye nederlagshistorier, duften av fersk fyll og fortvilelse, sørgelige skrøner, ny blues fra den enfoldige vismann på Varhaug.


Om det var Mississippis sumper og dens elvs ulykkelig livgivende strømninger som ga John Hurt innsyn i menneskers sjeler, så er det Nordsjøens nådeløse bølger og vindens piskeslag over Jæren som har gitt Generalen hans bitre livsvisdom. Livet der er hårdt, og mang en jærbu har blitt funnet dinglende på låven, men General Forsamlings budskap er likevel ikke resignasjon, for om det ikke nødvendigvis er lys i mørket, så gir i hvert fall mørket et håp om lys, slik helvete forteller oss at det, mest sannsynlig, finnes en himmel. Det kan være pjuskete og dårlige venner fra hovedstaden, eller den stakkars kvinne som har gått til alters med denne mannen, men Generalen stiller med dyprøstede nidvers, billig øl og lighter, der han holder hoff på sitt godt innrøkte garasjeloft.

Denne countrybluesplaten på beste jærsk ble ironisk nok påbegynt på et simpelt hotellrom en gudsforlatt plass i Trøndelagen, der Generalen var stasjonert for en kort periode, før visene ble varsomt tatt med hjem til Varhaug. Der ble de foredlet med hjelp av lokale antihelter som Richard Madland, Sven Arne Vestbø og selveste koftafanten Tormod Aass, samt Sandnes' mellomstore sønn Erlend Aasland, og hans sambygdinger Stene Osmundsen og Tor Jan Møller (fra legendariske Ingenting). Østlendingene Åsmund Lande (kjent fra Oslo Ess) og Dan Henrik Høidahl gjør en ikke ubetydelig koristinnsats, samt undertegnede, Einar Stenseng, som bidrar med diverse, og synger duett med Generalen på en gjendiktning av den amerikanske folkeklassikeren "Goodnight Irene" ("God natt Eirin").

Det er kalt inn til General Forsamling. Velkommen.

Vinyl

08. mai 2015
Label Safe & Sound
Katalognr. SSRLP012
EAN 7041889502417
PPD 125,-
File under:
Pop/rock  ›  Folk