Kvelertak
Endling

Kvelertak har satt standarden for pønka, black metal-inspirert, klassisk rock-hyllende ekstremmusikk. Bandet - beskrevet av bladet Revolver som et «bekmørkt rock and roll-partybeist» - er med sine triple gitarharmonier og tekster skrevet på rogalandsdialekt noe helt for seg selv.

Sanger som «Crack of Doom», «Bråtebrann», «1985», «Mjød» og «Blodtørst» er moderne metalklassikere. I motsetning til selvhøytideligheten mange andre band i samme sjanger utstråler, er Kvelertaks musikk både humoristisk og brutal på én gang. Låtene på deres strålende nye album, Endling, vil utvilsomt bli like høyt elsket; fra «Krøterveg te helvete», «Skoggangr», «Svart September» til albumets overveldende tittelspor.

Bandets turnéhistorie er et kapittel for seg selv: De har varmet opp for Iron Maiden og Foo Fighters i Norge, og turnert med Slayer og Ghost rundt i Europa. James Hetfield dukket opp på et av bandets show i San Francisco, og konsekvensen ble at Metallica tok dem med på sin WorldWired Tour i 2017.

Kvelertaks historie strekker seg tilbake til 2007. Et raskt voksende rykte som en Stooges-aktig liveband ga dem etter hvert platekontrakt, og deres selvtitulerte debut ble nr. 3 på de norske hitlistene og holdt seg på topp 20 i månedsvis. I 2011 vant de to Spellemannpriser for samme album, i 2013 ble andrealbumet ‘Meir’ bandets første nr. 1-album i Norge og i 2016 turnerte de med Metallica i og Ghost i forbindelse med tredjeplaten Nattesferd.

Endling - den femte fullengderplaten fra Kvelertak - kommer med et tordenbrak i 2023, og henter inspirasjon bl.a. fra lokale tradisjoner og folklore. Musikalsk inneholder albumet både rett på sak-hardrocklåter og noe av bandets mest ambisiøse instrumentering så langt

Tracklist:
1. Krøterveg te helvete
2. Fedrekult
3. Likvoke
4. Motsols
5. Døgeniktens kvad
6. Endling
7. Skoggangr
10. Paranoia 297
11. Svart september
12. Morildt